Ro på vejen ind i fællesskaberne
Kan åndedrætsteknikker være en gamechanger for unge med hjemve, angstsymptomer eller udfordringer i fællesskabet?
Som efterskoler varetager I en af samfundets vigtigste opgaver. I klæder de unge mennesker på til at kunne bidrage til og vokse af fællesskabet.
Fællesskabet kommer ikke af sig selv. Det er en dannelsesrejse, hvor alle skal give lidt mere af sig selv og hvor alle bliver udfordret i både de små og i de store fællesskaber.
”Træd varsomt thi her bliver mennesker til” som Christian Kolt sagde.
Desværre er det ikke alle elever, som får det optimale ud af deres efterskoleophold. Det kan der være flere årsager til og nogle kan vi nemmere påvirke end andre.
I 2021/2022 braste drømmen for 14% af landets efterskoleelever, som valgte at stoppe med risikoen for at stå tilbage med et nederlag og en følelse af utilstrækkelighed.
Jeg er med på at efterskolelivet ikke er for alle unge men en vigtig modvægt til nutidens individualisering, fokus på iboende udfordringer og præstationskrav som foregår i en hastighed, som sætter nærvær og fællesskab på prøve.
Hvem er jeg?
Jeg er en kvinde på 44 år med 19 års erfaring fra det specialiserede børne- og ungeområde, hvor jeg har arbejdet med børn, unge og deres forældre samt ledelse af personalegrupper og mellemledere.
Allerede fra barn og op igennem ungdommen lærte jeg betydningen af kroppens vigtige funktioner gennem dans. Senere som instruktør for dansehold og rytme inden for gymnastikken.
I de seneste år har jeg taget en Kundalini Yoga-uddannelse med videreuddannelse i vejrtrækningsteknikker.
Til at kunne håndtere usikkerhed i dannelsesprocessen kan jeg tilbyde:
- Kendskab til og træning af vejrtrækningsteknikker gennem oplæg og praktiske øvelser med små og store hold.
Det lyder simpelt, men 60% af den danske befolkning trækker vejret overfladisk og opnår derfor ikke den optimale effekt af egen vejrtrækning.Helt specifikt kan I styrke de unges resiliens i forhold til selvværdsproblematikker, håndtering af angstproblemstikker og eksamens – og præstationsangst.
Med vejrtrækningsteknikker kan de unge komme fra hovedet, ned i kroppen og ind i roen. De kan berolige deres nervesystemet som har indvirkning på deres fysiske krop, kropssprog, tale, sanser og sind. Nervesystemet har indvirkning på de unges mentale balance og på måden, hvormed de påvirker hinanden følelsesmæssigt.
- Introduktion til yoga- og meditationsøvelser, både i det store fællesskab og for elever, som har behov for at finde ro i en pulserende hverdag på en efterskole.
Fællesskabet er en styrke men det er også en udfordring for de elever, som lader op ved at være alene for at kunne byde ind i det sociale fællesskab.Med små yoga- og meditationsøvelser kan de unge træne evnen til at fordybe sig og være nærværende.
Meditation kan minimere stress og hjælpe de unge til at regulere egne følelser samt opnå en større selvkontrol med adgang til de medmenneskelige ressourcer.
Pris: 10.000 kr. eks. moms + kørsel & forplejning for et dagsarrangement
Prøv selv denne lille øvelse i personalegruppen:
- Sæt jer godt til rette på en stol eller i en skrædderstilling.
- Luk øjnene.
- Hold jer på maven og tag nu 3 dybe vejrtrækninger, hvor navlen går ud på indånding og ind på udånding.
- I de næste 6 minutter skal i gøre følgende:
- Hold jer for højre næsebor. Træk vejret ind gennem venstre næsebor og pust ud gennem munden.
- Hold fokus på vejrtrækningen – også selvom i får besøg af tanker.